Doç.Dr. Sema Koç
İletişim Bilgileri
image
image

Vertigo Denge Testleri

Doç. Dr. Sema Koç ile iletişime geçebilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

image

Vertigo Nedir

Vertigo (Baş dönmesi), yaygın olarak bilinenin aksine bir hastalık değil farklı sebep ve yerlere bağlı ortaya çıkabilen patolojilerin bir semptomudur. Çoğu zaman hastalar ‘‘Etraf birbirine giriyor, yer ayağımdan kayıyor, deprem oluyor gibi hissediyorum, geceleri uykumdan uyandırıyor’’ gibi farklı ifadelerle kliniğe başvuruyorlar. Tüm bunların yanında bulantı, kusm , kulakta basınç ve çınlama, işitme kaybı şikayetleri de eşlik edebiliyor.

Vertigo Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Vertigo yasebep olan kulak hastalıklarını periferik ve santral olarak iki aşamada değerlendirmek gerekir.Genel olarak baktığımızda baş dönmelerinin %80 i kulak ile ilgilidir. Periferikvertigo, iç kulak veya vestibüler(denge) organlarında meydana gelen bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Periferik hastalıklar şunlardır:BPPV (BeningParoksismalPozisyonelVertigo): Halk arasında kristal hastalığı olarak bilinen ve en sık görülen hastalıktır.

  1. Meniere / EndolenfatikHidrops
  2. VestibülerNörinit
  3. Labirentit
  4. Perilenf Fistülü
  5. Tek / Çift taraflı Vestibüler Yetmezlikler

Santral Vertigo, beyinde yer alan denge merkezinde veya komşu bölgelerde meydana gelen sorunlardan kaynaklanır.Periferikvertigoya göre daha çok dengesizlik ve konuşma-yutma –görme bozuklukları gibi nörolojik belirtilerin de eşlik ettiği bir tablodur.Santral hastalıklar şunlardır.

  1. Migren
  2. Multipl Skleroz(MS)
  3. Epilepsi
  4. Serebrovasküler hastalıklar
  5. Tümörler

Bu hastalıkların dışında vitamin eksiklikleri, diyabet(şeker hastalığı), tansiyon, tiroid gibi metabolik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları,travmalar, boyun ile ilgili kas-eklem rahatsızlıkları, aşırı stres, panik atak ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar, yiyecek ve solunum alerjileri de baş dönmesine sebebiyet verebilir.Vertigoya yol açan hastalık araştırılırken, hasta titizlikle değerlendirilmeli ve multidisipliner olarak yaklaşılmalıdır.

Biz Nasıl Bir Yol İzliyoruz?

Baş dönmesi şikayeti ile KBB polikliniğimize başvuran her hastaya ‘‘hastalık değil,hasta vardır.’’ düşüncesi ile yaklaşıyoruz. Alanında elde ettiği sayısız başarıları ile ün yapmış olan KBB ve baş boyun cerrahisi uzmanı ve aynı zamanda odyologDoçDrSema Koç, ayrıntılı bir kulak-burun-boğaz ve denge sistemi muayenesi yapıyor.Yapılan muayenenin ardından doktorumuzun yönlendirmesi ile odyometrist eşliğindeodyo-vestibüler kliniğimizde işitme ve denge sistemlerini test ediyoruz.Baş dönmesi şikayeti ile kliniğimize başvuran her hastamıza VNG (videonistagmografi) ve VHIT adı verilen denge cihazları ile testler yapıyoruz. Antalya’da bu ekipmanlara sahip olan bir klinik olmanın da gururunu yaşıyoruz.

Odyometrik İnceleme (Saf Ses ve Konuşma Odyometrisi)

İşitme ve konuşmayı algılama testidir.

Timpanometrik İnceleme (Timpanometri ve Akustik Refleks Ölçümü)

Orta kulak basıncı ve işitme sistemi refleklerinin ölçülmesidir.

Video headimpulse test (VHIT)

Vestibüler (Denge) sinirin değelendirilmesidir.

Doktora Sorun...